vorige pagina

DRIE DAGEN NAAR BARCHEM EN DE LINKEROEVER TE ANTWERPEN.

Van 24 t/m 27 juni 2019

 Op de 24ste juni toog ik met de fiets in de trein naar Antwerpen om een paar dagen met broer Jos door te brengen. s’Middags kwam ik al redelijk vroeg op de plaats van bestemming aan in Berchem, in de Cogels Osylei nr. 56 een van die mooie Herenpanden in deze oorspronkelijke sjieke wijk voor de welgestelden van toen, Bouwjaar 1904. Prachtige Ornamentale gebouwen, ook die van Baron Osy, veel eiken, heel veel eiken ornamenten, lambrisering en cassette plafonds, maar iets minder leuk was de hoogte van mijn kamer, was te bereiken via een soort torentrap met 44 treden omhoog, wel prachtig maar hijg, hijg.

 Ja, ik bevond me in de beroemdste straat van Antwerpen, vraag je een bepaalde straat dan weten ze het niet, maar vraag je naar Cogels Osylei dan weten ze het, en zeggen dat je dag niet meer stuk gaat zo mooi.

 Netjes op tijd was ik daar had me geïnstalleerd en belde naar Jos, zoals we hadden afgesproken om te vertellen dat ik er was, hoe laat ik dan bij hem kon zijn, tussen 14.00 en 16.00 uur. Maar hij nam niet op, een uur later ook niet, tot een uur en tot 20.00 uur, nadat ik een heerlijk bad had genomen, en te eten zat in het eethuis op het pleintje aan het einde van de Cogels Osylei, kwam het langverwachte telefoontje van Jos.

 Hij wist niet meer wat we afgesproken hadden, had een papiertje op de deur geplakt en was naar de Schelde gegaan, met het idee dat hij me wel ergens zou ontmoeten. Ondertussen had ik mijn familie bericht, hoe het er voor stond. Uiteindelijk stond ik dan toch in het huis van Jos.

 S’avonds hebben we nog leuk rondgefietst door de stad Antwerpen en langs de Schelde promenade gegaan, ik werd nog bijna geschept door een tram, want ik volgde een fietsende Jos die overal doorheen fietst en het liefst door rode stoplichten. Antwerpen is een boeiende interessante stad, waar veel te beleven en te zien is. Overal hoor je geratel van boormachines, voor de bouw van gebouwen en herstel van wegen, en daar tussendoor prachtige bouwkundige bouwwerken die rond de eeuwwisseling van 1900 gebouwd zijn.

 De volgende dag op tijd vertrokken, want we zouden de Onze Lieve Vrouwe Kathedraal gaan bezoek. Ik trof hem toen buiten op de straat aan, en zijn we even de huiskamer van het Flatgebouw in gegaan en kennis gemaakt, ook staan er daar wasmachines waar Jos zijn was in doet. Die huiskamer was echt een verrassing niet eerder van geweten, dat daar een plek is waar je Jos kan vinden.

 S,middags nog even langs de Bio-tuin gefietst, in de snikhete zon, gelukkig was de poort dicht en konden we er niet in. Het aparte van die tuin was, dat het op een stuk grond gebeurt dat ooit door de industrie vervuild is geraakt. En ze hun gewas in van die grote vierkante plastic zakken verbouwen, omdat dat niet in de bestaande grond kan. S ‘avonds nog naar Jos buurt cafe ‘de Meeuw’ geweest.

 De volgende dag leuk rond gefietst op de linkeroever, Jos had zelf de route uitgestippeld en hij wilde via zo’n toeristische fietsroute gaan richting het dorp Burgt, maar daar aangekomen kwamen we erachter, dat de verkeerde richting waren uit gefietst. Het koste me wel enige moeite Jos te laten begrijpen, welke richting zijn eigen route heen liep. En dat lukte helaas ook niet, maar we kwamen wel in die richting, uiteindelijk door een parkachtig gebied kwamen we uit op een fietspad gelegen langs de schelde, mooi uitzicht op de industrie aan de overkant, we hebben daar een tijdje op een bank zitten genieten van het water en de blauwe lucht.

 Uiteindelijk kwamen we bij een van Jos bekende kroegen, in dit geval was het ‘de Pelikaan’ in de buurt van de Kathedraal. 

 S’avonds kwamen we weer uit naast de Kathedraal waar we een biertje dronken, geheten het 11de gebod. Daar besloten we ook te gaan eten, Jos maakte zich voortdurende zorgen of zijn portemonnee er nog was en of hij genoeg geld bij zich had. En wat voor een dag het was, daar kwam hij ook maar niet achter.

 

We hebben ook nog een kasteel ontdekt, die hij nog niet eerder gezien had, en die volledig in de steigers staat, als historisch erfgoed, aan de Schelde.

Jos vertelde dat zijn wastafel niet meer doorliep, we hebben geprobeerd dat te verhelpen maar helaas werd het alleen nog maar erger. De keukendeurtje vallen ook regelmatig naar beneden, schoonmaken daar begint Jos niet meer aan. Dus alles staat op dezelfde plaats al een jaar geleden.  Gelukkig heeft hij een goed werkende telefoon, met een lang snoer, waar hij contact mee houd met bijvoorbeeld mensen van het instituut waar hij voor gewerkt heeft.

 Met al die korte termijn probleempjes, kan je toch goed met Jos over andere dingen discussiëren, met een enkel woord en hij is helder in het gesprek over maatschappij en vroeger en zo.

Ik ben een flink aantal keren door de voetgangers fietstunnel gegaan onder de Schelde door, daarbinnen was het vochtig en kil, vooral omdat je uit die zomerhitte kwam, en de tunnelvloer 31 meter onder het wateroppervlakte ligt. Vanuit de Linkeroever heb ik nog panorama foto’s van de stad gemaakt

 Hij vertelde mij dat hij s’middags nooit thuis was, sóchtens wel om de Humo te lezen en s’middags zwerft hij dan rond en doet van alles en nog wat, en s’avonds kijkt hij tv.

 Als je hem zoekt buiten de deur, kun je hem vinden in cafe de Meeuw, cafe de Klok tegenover het spoor, en cafe de Pelikaan en het 11de Gebod, die hij nu via mij kent. Een café stampvol met religieuze beelden, schrijnwerk plakkaten en wat dan ook, heel apart, en niet passend bij het 11de Gebod, maar wel een lekker biertje.

 Bij het weggaan raakte ik zelf nog in paniek, met de laatste restjes energie in mijn fiets accu kwam ik thuis in het hotelletje om daar mijn accu op te laden met de oplader, ik was zo overtuig dat ik hem meegenomen had, dat ik me begon voor te stellen waar hij gestolen zou kunnen zijn. Maar thuisgekomen in Nijmegen kon ik de accu meteen opladen. Weer meteen een zorg minder.

 Groet Anthoon

  Jos

     

 

     

 

           

Cogels Osylei 56 Barchem 2600 Antwerpen Een luxe kamer met balkon in een wijk met monumentale gebouwen.

Ga naar Zurenborg,

Zurenborg is de oorspronkelijke naam van de hoeve die in de buurtschap Haringrode stond.

    

      

   

 

De Schelde

     

 

       

 

     

Fietstocht naar Burcht 

Voetgangers Fietstunnel onder de Schelde door naar Linkeroever ...

Een paar kilometer fietsen lang en 31 meter diep.

    

Fietstocht naar Burcht en weer terug, richting verkeerstunnel en langs de Schelde.

    

 

Naar Zurenborg klik hier