Bundel - Mysterie Goed en Kwaad         8ste

 2012-04-17

“LEVEN IN DE GOLFSLAG VAN DE LIEFDE”

 

 Is streven naar de volmaaktheid van het bestaan …

Is streven naar de volmaaktheid in de liefde …

“Hoe zit het dan met het Godsbegrip?”

 

God is in mijn optiek een “eenheidsbeginsel”, zie het woord ‘eenheid’ en ‘beginsel’, beginsel betekend hier, de beginning van alle ding, en eenheid betekend hier de samenhang van leven of van hen die ‘samen’ willen leven, werken en denken, het goede doen en het slechte laten.

Helaas bestaat er altijd weerstand tegen vernieuwing, binnen de kerken of religieuze instellingen, weerstand tegen vernieuwende inzichten en het andere denken. Maar die weerstand doen kerken en geloofgemeenschappen de das om. En lopen zij voortdurend achter de feiten aan, waardoor de groep die wil blijven vasthouden aan het beginsel, de traditie, de regels, de geloofsboeken, steeds kleiner wordt, totdat er alleen nog de groep van dogmatische aanhangers overblijft.

Heelheid van de schepping, heelheid van het bestaan! Daar gaat het om, de meest levende menselijke werkelijkheid van het bestaan is de mens zelf. Mens is; man-vrouw, kind, gezin, familie, eenling, partners, kinderen, ouders, grootouders en verwanten. De mens boven het dier, de plant, het gewas, en alles wat leeft op aarde.

“GODHEID - MENSHEID”

Godheid en mensheid, zijn twee grootheden, het één is  een grootheid in ons denken, het ander is de grootheid in ons bestaan.

“LICHAAM EN ZIEL ZIJN EEN“

Lichaam, ziel, geest en verstand, zijn vier componenten van belang in het menselijk functioneren, deze vier componenten werken samen, reageren op elkaar, en zorgen ervoor dat er een geheel ontstaat. Ondanks het samenwerkingsvermogen en wederzijdse beïnvloeding door geest, ziel en verstand, is er veel discontinuïteit in ons leven, en de vraag ontstaat, hoe groot is de invloed van “geest” op ons leven?

“GEESTKRACHT”

Is er een goede en kwade geest werkzaam in ons denken? Nee, ik denk van niet. Wel zou je kunnen zeggen dat er meerdere geesten in ons werkzaam kunnen zijn, ofwel invloed op elkaar kunnen hebben. De ene zou de geest zou dat van ons menselijke denken kunnen zijn,

en de andere, of het andere zou geest kunnen zijn die ons van buitenaf of bovenaf beïnvloedt.

De ene geest komt op voor mijn menselijke werkelijkheid, en de andere geest komt op voor het welzijn van de ‘ander’ of de ‘anderen‘.

“HET DENKEN”

Omdat echter het denken vanaf de middeleeuwen uit de religieuze ‘beleving, is verbannen, zijn we heden aangekomen in een tijd waar het denken niet de ‘belangrijkste plaats’ inneemt, maar wel een belangrijke! Mensen en mensengroepen zijn door het denken en de logica van het verstand, tot grote dingen in staat gekomen, te denken valt dan aan; machinerieën, elektriciteit, stoommachine, industriële revolutie, computertechniek, grote bouwwerken, en raketten naar het heelal die op zoek gaan naar het oneindige begin.

De mens ‘zelf’ echter loopt in zij psyche contacten en religieuze beleving achterop, loopt steeds meer achterop ten opzicht van de industriële voortgang en ontwikkelingen.

… LEVEN OP HET SCHEIDINGSVLAK VAN “LIEFDE EN REALITEIT” …

De “liefde” moet in onze samenleving weer opnieuw geboren worden, zichtbaar gemaakt, uitgesproken worden, de plaats krijgen die het verdiend.

“SPIRITUALITEIT EN LOSLATEN”

 

 2012-04-02

Aan God voorbij, en ik geloof.

Over geloof, verdieping en liefde …

Ik ben een lange weg gegaan in mijn zoektocht naar God. Soms was ik geneigd te zeggen God gevonden te hebben, in het “geloof” in God, maar dat is te simpel en ongeloofwaardig, vanuit mijn denken en de mens die ik ben.

Het “geloof” in God, is een manier van denken en “zijn” waar ik niet omheen kan en wil. Het “geloof” en de religieuze samenhangen daarin, die verbonden zijn aan het mens-zijn, is van zo grootte waarde dat ik geen afstand neem van de religieuze waarden van het christendom. Ik neem wel afstand van het God-denken zoals dat al eeuwen in het christendom opgeld doet. Namelijk … het geloof in een “Almachtige God” die onze wereld bestuurd, aanbeden en verheerlijkt wordt als een Almachtig ‘ogend’ wezen die alles ziet, hoort en alles weet, en tot wie wij bidden in doodsnood, die ons redt, geneest, verzorgt en beter maakt … dat is echter niet langer meer in alle redelijkheid vol te houden.

Echter … de ‘aanbidding’ van het “Heilige” wordt daardoor  ‘niet’ te niet gedaan. De waarden van ‘spiritualiteitbeleving’ en de ‘geestelijke overgaven’ waartoe Christus ons uitnodigt, wordt ook daarmee, mijn inziens, niet ontkend, en het belang om te kiezen voor een leven in soberheid en zuiverheid, voor zover dat voor ons mensen mogelijk is, is daardoor niet minder aan het worden. Het wordt voor mij wel problematisch in zoverre Christus het heeft over ’zijn Vader’ die in de Hemel is, de Vader die de God(JHWH) van de Bijbel is, zoals Hij daar beschreven staat, dan zou er een verwarring kunnen ontstaan tussen de boodschap van Christus en mijn denken over de werkelijkheid van dat Godsbestaan.

Maar waarschijnlijk zal dat geen belemmering zijn in mijn denken, het geheim van God of Godheid, kan ook bestaan uit een “geestelijke werkelijkheid” dat werkzaam is in ons “bestaan” [1]. Het bestaan van een ‘geestelijke werkelijkheid’ dat mensen samenbindt, samenbrengt in een gezamenlijk verlangen het “bestaan” of ons “bestaan” te beleven, te verrijken en op een hoger plan te brengen. Die Geestelijke ‘bestaanswerkelijkheid‘, waarvan ik denk dat de mensheid ‘God’ is gaan noemen, bestaat niet uit een machtswerkelijkheid van een sturende, leidende, en ‘alles’ overziende God(JHWH), maar bestaat mijn inziens uit een bestaanswerkelijkheid dat Geestelijke bestaansgrond bezit, in die zin dat er een ‘geestelijke bestaanswerkelijkheid’ bestaat waarmee iedere individu in geestelijke werkelijkheid verbonden is, en verbonden blijft. Die ‘geestelijke bestaanswerkelijkheid’ maakt dat het “geestelijke” wisselbaar is, in de zin van dat “het geestelijke” beïnvloed wordt en beïnvloedt. Daar reageren wij, jij en ik op, dat spreken wij uit, en daar geven wij antwoorden op, soms doet het ons ‘goede’ dingen zeggen op het juiste moment, woorden die “heiliging” teweeg brengen.

Met datgene, wat hierboven beschreven staat, wordt
“geloofsverdieping” bedoeld, daarmee heb ik bedoeld uitleg te geven over wat mij beweegt en beroert, als ik het over “geloof” en “geloofswerkelijkheid” heb.

Die “Geest” het ‘geestelijke’ dat boven en in ons denken aanwezig is, dat ik geestelijke beïnvloeding noemde, zou vanuit een geestelijke laag (nous of noösfeer) tot ons kunnen komen, maar het kan ook zijn dat we het al eerder hebben gehoord, gelezen en verwerkt hebben. Die kennis, dat inzicht, en het ‘weten’ dat we van anderen aangereikt krijgen, doet ons geestelijk rijper maken en veranderen.

Onze geest, ons denken, hebben in een ‘samenhang’, een plaats gekregen in ons brein, waaraan wij een gezag kunnen ontlenen, om onszelf en anderen op ‘wijsgerige’ wijze te helpen, steunen en lief te hebben.

([1]bestaan is: waarin je leeft, waardoor je gevormd bent en wordt, mogelijkheden die ontstaan, wat je bent, doet, zegt, weet, zekerheid die je hebt of opbouwt in zowel binnen als buitenkant van jouw wereld)

 

Anthoon

 2012-03-13

CHRISTUS EN DE LIJDENDE MENS.

Het ware gelaat van Christus die zo geleden heeft.

Er wordt gezegd dat het lijden van Christus zo onmenselijk groot intens, zwaar en onverdraaglijk was, in hoever is dit anders dan dat van de lijdende mens?

Als je kijkt naar het lijden van mensen, en beseft hoeveel, vaak en langdurig mensen gekweld, gesard, getreiterd en gefolterd worden, in land en etnische conflicten, door psychische vernedering, marteling en hongersnood? Dan besef je dat het ‘lijden van Christus’ Hem vooral toegedicht wordt omdat Hij zo’n God almachtig mens was, en met het gegeven dat Hij die ‘grootmacht’ had als God/mens die lijdensweg niet te gaan, maar wel de wil van Zijn Vader heeft opgevolgd.

Daarom is Hij vooral de mens (het lam) die zich opgeofferd heeft voor de mensheid, en ons ten voorbeeld heeft gesteld, dat het lijden onoverkoombaar (niet te voorkomen) is. Hij is het voorbeeld van lijdzaamheid in verdraagzaamheid en verzoening, de Almachtige bestuurder van het Christendom.

Daarom is Hij ‘het voorbeeld’ voor mij Hem na te volgen tot in lengte van mijn dagen. Als mens onder de mensen doe ik mee, de “liefde” in al haar verscheidenheid na te volgen, uit te beelden, uit te dragen, door te geven, op de wijze zoals dat mij ‘door Christus’ en ‘van nature’ wordt ingegeven. Het ‘ware gelaat’ van de lijdende mensheid wordt ons dagelijks getoond, op menselijke en wereldlijke schaal. Dit kan een gigantische deprimerende aanslag op je geestelijke gesteldheid worden als je al die ellende tot je laat komen en het je laat overheersen, tot een deprimerende aanslag op je morele gesteldheid. Dat mag een mens nooit laten gebeuren, het is van belang er van te weten, van het verdriet, de onmacht, de lichamelijke en geestelijke verminking dat mensen wordt toegebracht, door de natuur of het kwaad in de mens, een volk, of gemeenschap.

Altijd zullen we alert moeten zijn op dat wat wij als individu of gemeenschap kunnen doen in naam van Christus of gerechtigheid. Dan besef je ook de draagkracht van de ware boodschap van Christus en het christendom. Het is dat wij niet verzaken! En nooit de moed gaan opgeven, om door te gaan met mededogen, behulpzaamheid, liefde uitwisseling, genegenheid, en de ander gunnen, wat je zelf ook graag zou willen.

In en door Christus mens zijn, of mens worden, geeft mij draagkracht te blijven zoeken naar wie en wat is “Gods-betekenis” voor ons? Ik besef en ervaar dat mensen blijven zoeken naar de betekenis van God of Godheid, en dat is goed zo, het is haalbaar Godzoeker te zijn, en godzoeker te blijven want het maakt ons duidelijk wat LIEFDE is en wat LIEFDE kan zijn. Mensen zoeken God, mensen willen liefde beleven, en richten zich naar het gelaat van Christus, zij worden daar meer mens door. Zoekt God ons? Of is het wezenlijker te beseffen dat wij naar God op zoek zijn al eeuwen lang, wij zoeken Hem in alle hoeken en gaten, maar uiteindelijk vinden wij Hem in het hart van ons zelf, in ons “liefdevermogen“.

Anthoon

Nijmegen 2012-03-13

 2008-11-18

 

Erfzonde:

 

Mensen bezitten erfelijk en of belast materiaal in hun genen (oerzonde - herediteit), dat zij geërfd kunnen hebben van hun ouders, voorouders of overgrootouders, dat kan defecten en afwijkingen, door aanleg of zwakte, ziekten of verslaving veroorzaken. Het milieu waarin wij, en onze ouders of grootouders opgroeiden kan ons in erfopvolging verzwakken of versterken.

 

Hier wordt bedoeld dat ieder mens per definitie aangetast kan zijn door zondigheid uit een ver of minder ver verleden, gewoon omdat we moeten leren leven met wat ons is meegegeven, daaraan dienen we te werken, en lief te hebben, we zullen moeten blijven strijden omwille van ons bestaan.

 

De bovenbedoelde ‘oerzonde’ (overgeërfd uit de prehistorische tijden) zichtbaar door o.a. depressieve krachten en crisissen, maakt onder andere uit, dat we uiteindelijk vroeg of laat zullen moeten sterven aan ziektes, of slijtage, of ongelukken. Die oerzonde of ‘over geërfde’ eigenschappen kunnen ons verstand verduisteren en ons zielenleven beïnvloeden.

 

Dan is er ook nog de “competitie” van ons bestaan, dat we voor de strijd én de liefde zijn geboren, en in liefde en goedheid verwekt kunnen zijn, of in tegenstelling daarop, mede door stress en strijd zijn ontstaan.

 

Daarentegen is er altijd ‘hoop’, want iedere pasgeborene is als mensje nog als een onbeschreven vel papier. Ook voor een pasgeborene is er dualiteit en strijd en moet er geleerd, verloren en gewonnen worden, willen zij kunnen leven en overleven.

 

Dus “erfzonde” hoeft niet in beginsel zo belastend te zijn als dit in de ‘kerkleer’ wordt voorgesteld, de mens heeft zich een veelheid van vaardigheden ontwikkeld dat hem in staat doet zijn, de geboorte weeën (smart - dierlijke driften) van zijn voorouderen te overwinnen.

 

Tmeegvgs

Anthoon

 1999-06-20 Opbouwen - afbreken en opnieuw beginnen

 

 2004-08-28 Wat is zonde - Eerbied voor het leven

Wat is Zonde ?

Over Zondigheid;

Het onderwerp “zondigheid” heb ik gekozen omdat het me zo belangrijk lijkt, er bij stil te staan en te overdenken wat van invloed het heeft op ons leven. Zeker nu het “biechthoren” binnen onze kerken niet meer zo aan de orde is, denk ik toch dat zonden of zondigheid, niet in ons leven weg te denken is. Het is en zal altijd aan de orde blijven, vandaar dat het me goed lijkt om zondigheid bespreekbaar te maken. Daarbij wil ik uitgaan van aanduidingen en begrippen met de betekenis zoals we dat kennen uit de catechismus (handboek voor godsdienst onderricht), de geloofsleer van de jaren 1960 van de vorige eeuw. Het is een belangrijk besef te weten nog niet verlost te zijn van zonde, en erfelijk belast te zijn, en dat we nog moeten groeien naar een heelheid of eenheid van bestaan.

Zonde -  Is: iedere vrijwillige overtreding van goddelijke of zedelijke wetten.

Zonde - Is: tegen de eigen moraal of ethisch beginsel in, iets bedenken of doen. 

 Zonde in de geest van:

- onenigheid met mensen in het leven, in en om je heen

- een conflict met het leven op aarde

- een conflict in een relatie met een ander

Om te beginnen wil ik hieronder graag een vrije interpretatie geven van wat naar mijn idee zonde besef betekent: 

Zon-dé    betekent weggaan van de zon.

Zon-dé    betekent in de religie weggaan van God.

Zon-dé    betekent in de liefde weggaan van de ander

Zon-dé    betekent op het menselijk vlak, weggaan van de medemens en hen de rug toekeren.

Zonde-val;   zou in deze context ook weggeslingerd van de oorspronkelijke opdracht of vervulling  kunnen betekenen.

 In de Christelijke geloofsleer spreken we van;

 a.  erfzonde

b. dagelijkse zonden

c. hoofdzonden

d. doodzonden 

 

Erfzonde:

Mensen bezitten erfelijk en of belast materiaal in hun genen, dat zij geërfd kunnen hebben van hun ouders, voorouders of overgrootouders, dat kan defecten en afwijkingen, door aanleg of zwakte, ziekten of verslaving veroorzaken. Het milieu waarin wij, onze ouders of grootouders opgroeiden kan ons in erfopvolging verzwakken of versterken. Hier is dan sprake van dat ieder mens per definitie aangetast kan raken door zondigheid, gewoon omdat we moeten leren leven, werken, liefhebben, we moeten strijden omwille van ons bestaan. Deze oerzonde of strijdbare aanwezigheid maakt onder andere dat we uiteindelijk zullen moeten sterven door ziekte, of slijtage, of ongelukken.

Die oerzonde of over geërfde eigenschappen kunnen ons verstand verduisteren en ons zielenleven beïnvloeden. Dan is er nog de competitie van ons bestaan, dat we voor de strijd en de liefde zijn geboren, en in liefde en goedheid verwekt kunnen zijn of ontstaan. Daarentegen is iedere pasgeborene als mensje nog als een onbeschreven vel papier. Altijd is er dualiteit en strijd en moet er geleerd, verloren en gewonnen worden, willen we kunnen leven en overleven.

· is de onvermijdelijkheid van een tekortschieten in het goede, als je het één doet gaat het ten koste van het andere.

Dagelijkse zonden:

· van dag tot dag in conflict kunnen komen met eigen geweten, betreffende zeden of gewoonten die door familie, kerk of gemeenschap worden aangereikt of voorgedragen.

· invloed van de kwade genius, de tegenpool van de deugd, en is de menselijke onvolmaaktheid ten opzichte van andere mensen. Het is het te kort schieten in liefde, begrip en mededogen in de dagelijkse realiteit.

· het negeren van de eigen verantwoordelijkheid betreffende het menselijk handelen inzake het leven op aarde, niet naar eer en geweten handelen.

· is een op seksueel gerichte activiteit die de natuurlijke gang der dingen belemmert, beledigd of beschadigd.

Hoofdzonden:

· mysterie van het goed en het kwaad, is het bewust of doelgericht handelen waardoor aan een ander schade wordt toegebracht, minachting wordt getoond, of verlies van eigendommen of waardigheid wordt ontnomen.

Volgens de Christelijke geloofsleer bestaan er 7 vormen van negatieve beïnvloeding door:  1. IJdelheid 2. Toorn 3. Nijd 4. Wellust 5. Afgunst 6. Gierig  7. Luiheid.

 

Doodzonden:

· het opzettelijk en met voorbedachte rade vernietigen, verminken van het menselijk lichaam.

· het bedenken of veroorzaken van een toestand, waardoor er een situatie ontstaat dat dood en vernietiging brengt.

Volgens de Christelijke geloofsleer (catechismus) worden doodzonden door de volgende ondeugden beïnvloed: - Woede - Wraak - Onwaarheid - Morren - Bedrog - Gehuichelde vrede - Kwaad met kwaad vergelden - Drift - Haat.

 Verder kan zonde of zondigheid de volgende betekenis hebben: alles wat niet oprecht is, niet waarachtig, niet echt. Ontrouw zijn aan de eigen persoonlijkheid, zoals je bent of hoort te zijn, wat in wezen de eigen hoedanigheid is. Zoals je zou moeten zijn in een relatie met anderen en waarbinnen je een eigen verantwoordelijkheid bezit, door binding, werk of afspraken. Zondigheid kan ook iets gespletens zijn, waar niet goed, en wel goed, onduidelijk wordt beleefd, en men niet kan omgaan met dat het de ene keer wel goed is en in een andere keer iets niet goed is.

Zondigheid kan zich ook uiten in haatdragend zijn, in gedachten woorden of daden. Of in liefdeloosheid en luiheid, om iets voor een ander te kunnen betekenen, waarbij je niet in staat bent met een ander mee te leven, geen mededogen kent, of medelijden kunt hebben met het lijden van anderen.

Grondbeginselen

voor alle Eerbied van het Leven:

 In geloof en vertrouwen je toe laten leiden naar God en Christus bewustzijn. Dat zal ons verlossen van alle kwaad of slechtheid, als mensen in verbond willen leven, afspraken met elkaar maken, in moreel opzicht, in werken en liefhebben, dan worden wij gezuiverd en geheiligd, door een alles weten in liefde en vertrouwen.

Albert Schweitser.

1.    Eerbied voor het sociale leven van de mens in de zin van betrekkingen tussen mensen en hun omgang met elkaar, hun familie en gemeenschappen.

2.    Eerbied voor het stoffelijke leven van de mens en alle dierlijke organismen, en aandacht voor het voorbestaan van alle leven op aarde.

3.    Eerbied voor al het geestelijke leven in de wereld, en ontzag voor het naar eer en geweten handelen, en het redelijk, zedelijk en levensbeschouwelijke denken.

 Kenmerken van menselijke hulpvaardigheid:

·            Wijsheid {3}

·           Wezenlijke deugden {4}

·           Werken van behulpzaamheid {6}

Wijsheid {3} :

·       geloof

·       hoop

·       liefde

Wezenlijke deugden {4} :

·       voorzichtig

·       rechtvaardig

·       matig

·       beheerst

Werken van behulpzaamheid {6} :

        - discriminatie niet accepteren

        - sociaal zwakkeren helpen

        - mensen aan de rand van de samenleving steunen

        - kinderen beschermen

        - ziekten bestrijden

        - gehandicapten bijstaan

  Anthoon

Dieren 04-08-2004.

T m e e g v g s

Homilie : Paus: "De hel bestaat"

Geplaatst door Theo Borgermans op zo 25 maart. '07 om 11:52u

ROME (RK nieuws.net) - Tijdens zijn homilie in de Felicitasparochie in Rome heeft paus Benedictus XVI zondag gezegd dat de hel bestaat voor hen die hun hart sluiten voor de liefde van God. "Alleen de goddelijke vergeving geeft ons de kracht om te weerstaan aan het kwaad en niet meer te zondigen", zo zei de paus. Hij nodigde de gelovigen uit om zonder aarzeling en zonder compromissen de weg van het Evangelie te volgen.

In mijn persoonlijke optiek; bestaat er geen hel, de hel staat synoniem aan het kwaad in de wereld, dat niet door de duivel wordt veroorzaakt, maar door destructieve activiteiten van mensen.