17. Kerk te Hall.

 

 

Geschiedenis van de Kerk te Hall:

De Hervormde Kerk in Hall (Dorpstraat 57) is oorspronkelijk gewijd aan de geloofsverkondiger Ludger (de eerste Bisschop van het bisdom Munster, het huidige gebouw is een tweebeukige pseudobasiliek met driezijdig gesloten koor en een toren met drie geledingen met ingesnoerde spits. Deze laat gotische kerk heeft speklagen van tufsteen en stamt uit de tweede helft van de 15de eeuw. De noordbeuk is begin 16de eeuw toegevoegd. De kerk is in 1911-14 gerestaureerd naar plannen van W. te Riele. Het interieur wordt gedekt door netgewelven op korte kolonnetten; de noordbeuk heeft graatgewelven. De rijke, gerestaureerde gewelfschilderingen tonen hoofdzakelijk rankwerk, maar ook een Christus en Maria figuur, en voorstellingen van evangelisten en wapenschilden. De schilderingen in het koor dateren van kort na het huwelijk van Frederik van Bronkhorst en Mechteld van den Berg in 1492. De schilderingen in het schip kwamen tot stand vlak nadat Joost van Bronkhorst in 1516 in het huwelijk trad met Maria van Hoya. Tot de inventaris behoren enkele 16de en 17de eeuwse grafzerken en een door J. van Loo gebouwd orgel (1886), gerestaureerd in 1983). Buiten de kerk bevindt zich aan de zuidzijde een vroeg 19de eeuwse grafsteen met met empire details voor de familie Berns.

 

Bron: Monumenten in Nederland. Jaar 2002

Uitgever: Rijksdienst voor monumentenzorg -Zeist / Waanders-Zwolle.

 

Toevoeging uit Venster van SOGK: Uit zeer beperkte aanwezige opgravingsgegevens kan geconcludeerd worden, dat er op deze plek al eerder een kerk heeft gestaan. Zowel het schip als het koor zijn opgetrokken in baksteen doorregen met lagen tufsteen, mogelijk afkomstig van de eerdere kerk.

Op een ruitvormig gewelfvlak is een voorstelling van Christus met opgeheven handen, die als een halffiguur uit een bloemkelk ontspringt.