Deze oude Hervormde Kerk gelegen aan de Kerkstraat 56 in Velp (GL), oorspronkelijk gewijd aan St Mattheus, doch " oude Jan " genoemd, is een éénbeukige kerk met kapel, recht gesloten koor en een toren van drie geledingen met een ingesnoerde spits.
Het mogelijk nog laat 11de eeuws tufstenen schip kreeg in de eerste heft van de 12de eeuw een door lisenen en boogfriezen gelede tufstenen romaanse toren. Aan de noordzijde bouwde men begin 16de Eeuw een forse kapel met netgewelf.
Na een herstelling in 1629 kreeg de toren een verhoging in baksteen; de spits stamt van na een brand in 1831. In de toren hangt een door Pieter Hemony gegoten klok (1678). Het laat 14de eeuwse gotische koor werd gesloopt in 1841, toen de kerk buiten gebruik werd gesteld. Tijdens een retauratie in 1949-52, naar plannen van J.G.A. Heineman, kreeg de kerk een eenvoudig recht gesloten koor.
In de kerk bevindt zich de grafsteen van Jozeph van Arnhem (1616).
Bron: Monumenten in Nederland. Jaar 2002
Uitgever: Rijksdienst voor monumentenzorg -Zeist / Waanders-Zwolle
*************************************************
Tufsteen = bestaand uit een soort van mergel of poreus vulkanisch gesteente. Bron: Wolters woordenboek. Licht samengeklit poreus gesteente. Vulkanisch tufsteen wordt gevormd uit vulkanische as, zand en modder. Kalktufsteen is een poreuze kalksteenafzetting [bv travertijn]. Bron:Sesamencyclopedy.
***************************************************
Het verhaal van de "Oude Jan"