De kerk in Borne.
De eerste waarschijnlijke vermelding van een kerk in Borne dateert van 1206. Het huidige eertijds aan Sint Stefanus gewijde gebouw is laat gotisch [afb.3] De toren en het driezijdig gesloten koor zijn in het tweede kwart van de vijftiende eeuw tot stand gekomen, het schip iets later in die eeuw. Op een gewelfvlak staat het jaartal 1482, de waarschijnkijke voltooingsdatum van de bouw van het schip. Aan de noordzijde van het koor werd rond 1500 een sacristie gebouwd. De kerk is geheel opgetrokken van baksteen. Bentheimer kalkzandsteen is toegepast in constructieve delen; de hoeken van de toren, en de plint waarom de muren van schip en koor rusten. Verder zijn de waterlijsten en de vensterharnassen van kalkzandsteen.
De tweedeling van het schip is opvallend, de twee evenhoge beuken worden gescheiden door twee kalkzanstenen zuilen staande op de as van de kerk, waarop de bogen en de gewelfribben ontspringen.
In 1918 zijn verschillende muurschilderingen ontdekt. Een voorstelling van Christus tussen Maria en Johannes in de apsis en apostelvoorstellingen op de gewelfvlakken dateren uit de eerste helft van de vijftiende eeuw. Verder is er een voorstelling met Sint Christoffel ook uit de vijftiende eeuw en onder andere een Boom van Jesse, Sint Joriis en de draak en Antonius abt uit het einde van de vijftiende eeuw.
Naast de schilderingen bezit de kerk ook nog een rijke inventaris, een zandstenen offerblok uit circa 1500, een zandstenen preekstoel uit circa 1600, altaarstenen en grafstenen uit de 16de en 17de eeuw, zeventiende eeuwse wapenstenen en een orgel uit 1841 van J. H. Holtgrāve met misschien delen van een Schnitgeorgel uit 1721.
Overgenomen uit het Bulletin van S.O.G.K. najaar 2002
Door: J. Gardeniers
******************************************************************