Geschiedenis van de kerken in Megen:


Geschiedenis van het Franciscanenklooster St Antonius van Padua te Megen en de geschiedenis van de kapel, gewijd aan St Antonius van Padua en St Rochus doch ook  de graftombe van het "Heilige Bruurke van Megen" Kloosterstraat 6 te Megen.

 

Het Franciscanerklooster St Antonius van Padua te Megen gem. Oss, bestaat uit vier vleugels rondom een kloosterhof. De zuid en de west vleugel dateren uit de 1648-54, de oostvleugel en de kapel uit 1670.  In 1709 werd de oostvleugel zuidwaards uitgebreid en in 1713 kwam het gastenkwartier tot stand. In de kloostergang bevinden zich twintig gebrandschilderde glazen uit de tweede helft van de 17de eeuw, met name en wapens van schenkers.

De Kloosterkapel heeft een stucgewelf. Tot het rijk gesneden meubilair behoren de drie barokke altaren [omstreeks 1680] met de wapens van de schenkers: Reinier van Stepreadt en Maria Johanna van Amstel van Mijnden, verder vier biechtstoelen met wapens [1695] en een eiken preekstoel met evanchelisten symbolen [1696]. De kapel is een voorbeeld van 17de eeuwse barokkunst in Brabant, en heeft een stucgewelf, de vensters hebben segmentbogen, het portaal is in natuursteen uitgevoerd. Het laatste 17de eeuwse orgel werd in 1866-67 ingrijpend gewijzigd door de Gebr. Gradussen en kreeg toen een nieuwe orgelkast, met behoud van de oude vleugelstukken en snijwerk.

 Uit Monumenten in Nederland: Provincie Brabant.

*******************************************************************************************************

Van: Excursie Commissie Stichting Oude Gelderse Kerken:

Het koor van het Franciscanenklooster der minderbroeders is niet uitgevoerd als[groot]priesterkoor aan de oostzijde op de begane grond, maar aan de westzijde als verdiepingskoor. Daar bevindt zich ook het laat 17de eeuwse orgel, en een beeld van St Rochus aan het verhoogde westkoor dat uit 1883 is geschonken door Catharian Taabe en gemaakt door fa. Oor in Roermond, de kruisweg is van 1889. De koperen kandelaars op het altaar zijn in 1855-55 geschonken door de Burgemeester Sengers van Megen. Het grote expositieTabernakel is gemaakt door Goossens en geschonken door douariere van Nagel-Doornick. Rond 1890 werden de drie altaarstukken uit het altaar verwijderd en vervangen door schilderingen van Evert Witte op de zijaltaren, en een kruisinging van de Weertse schilder Janssens op het Hoofdaltaar. De schilder Erert Witte is de zelfde persoon als het "Heilige Bruurke"van Megen, die in de Nieuwe Kapel aan de westzijde van de kerk begraven lig.

In 1855-56 werden ook de grote beelden van St Franciscus en St Antonius van Padua [achter in de kerk], gemaakt door Goossens uit den Bosch, geschonken door de vrouw van de Burgemeester Sengers.

Aan de westzijde van de kloosterkerk is in 1954 een eenbeukige kapel gebouwd, waarin zich de graftombe van het "Heilige Bruurke" van Megen bevindt. Deze is in 1868 in Hoorn geboren en in 1950 in Megen gestorven als broeder Everardus Witte [vandaar het Br Everardusplein]. Hij was vele jaren portier van het klooster in Megen en heeft daarbij vele mensen ontvangen en bijgestaan, vandaar ook zijn faam na zijn dood.

Naast het Franciscanen klooster is er in Megen ook een klooster van de Clarissen, de vrouwelijke tak van de franciscaanse beweging, Clarissenstraat 2, achter de de R-K Kerk, het Clarissenklooster, voor de in 1717 uit Boxel gevluchte nonnen, is in 1721 gebouwd op de fundamenten van de voorburcht van het in 1581 verwoeste kasteel, waarvan de kelders en de om grachting behouden zijn gebleven.

 ************************************************************************************************