vorige pagina

 

2023-12-01

 

OVER GEWELD en GEBEURTENISSEN IN NEDERLAND  

 

1.  HOE LEREN (JONGE) MENSEN DINGEN DOEN.

 

Pedagogie is toch het kenmerk van ons leervermogen? Dat we leren door ‘na te doen’. Door ‘na te doen’, aanleren wat onze ouders zeggen, vanaf onze kleutertijd naar volwassenheid. Leren we door een tijdeloze herhaling dingen na te doen of opnieuw vorm te geven. Op school, in de straat, bij de club, op het werk, zo leren we ons bestaan kennen. We nemen waar wat we horen, zien, ruiken, in ons geheugen op, en doen het na, uiteindelijk leren we wat we ‘na doen’ een eigen richting te geven, bewust of onbewust. We leren praten, we leren rekenen en schrijven. We leren lezen, en we leren ons aan te passen of in te passen in de omgeving waarin wij opgroeien.

 

In principe leren we op pedagogische wijze de goede dingen wel te doen, en we leren ook dat we de slechte dingen beter niet kunnen doen. Zo wordt in onze jonge jaren, veel aangeleerd, omdat we dan nog zo leergierig en nieuwsgierig zijn. Dat geldt zowel voor de goede dingen als voor de slechte dingen. Dat alles, en wat om ons heen gebeurd is bepalend en heeft invloed op wat en wie we geworden zijn.

 

2.  HOE LEREN (JONGE) MENSEN FOUTE DINGEN DOEN.

 

Er zit echter ook een foute kant in het ‘leren’ verhaal. Dan gaat het over de verkeerde dingen leren, aannemen, verwerken, eigen maken en foute dingen doen als normaal of uitdagend gaan zien. Al de ‘leerdingen’ die hier in het  bovenste verhaal zijn vermeld, gelden namelijk ook voor het aannemen betreffende foute gebeurtenissen die op dezelfde wijze in de pedagogie tot stand komen, en naast het ‘goede’ een eigen leven gaan leiden. Hoe leren mensen foute dingen doen? Leren in het pedagogische leerveld is een proces van geleidelijkheid. Het overnemen of aannemen in houding en gedrag van criminaliteit, destructiviteit en gewelddadigheid leren kinderen en jonge mensen in onze samenleving, al lerende wijs, door het kijken naar en gewennen aan geweld, dingen vernietigen, het doodschieten van mensen in schietende game voorstellingen. Op tv en video worden ze als het ware, van jongs af aan, met ‘gewelddadigheid’ en 'meedogenloosheid', opgegroeid.

 

In de pedagogie is er ook sprake van vier leer hoofdpunten in de negatieve zin:

1.   Mensen leren door doen en ervaren. (Nadoen)

2.   Mensen leren door waarnemen en overdenken. (Gewennen)

3.   Mensen leren door dingen te analyseren. (Voor zichzelf gewettigd maken)

4.   Mensen leren door actief te experimenteren. (Door attitude)

 

Omgevingsgedrag of ervaringsgedrag beďnvloeden een persoonlijkheid.

Attitude: Is een manier waarop een persoon denkt, voelt, en handelt in verband met een bepaald aspect of object in zijn of haar omgeving.

Veranderen: Mensen kunnen veranderen door beďnvloeding van overtuigingen, gevoelens door overdracht, en ervaringen die op een bepaald moment een manier van reageren vragen.

 

Zo’n 70 jaar geleden hebben technologische middelen de ‘mediawereld’ enorme mogelijkheden verschaft. Met de vele negatieve uitwerkingen in onze samenlevingen, zoals ik die net en al eerder in mijn verhalen beschreven heb. Met als gevolg vele groeiende negatieve gebeurtenissen in ons publieke domein: aan geweld, intimidatie, diefstal racisme, discriminatie, en de georganiseerde criminaliteit.

 

Democratie en Vrijheid van meningsuiting:

We leven in een democratie en hebben een wet: ‘Vrijheid van meningsuiting’. Zijn de negatieve aspecten die ik genoemd heb, oorzakelijk te verbinden met een wet die al die aspecten toelaat, erger nog, bevordert en onbespreekbaar maakt?

 

Meer lezen? Ga naar: Vrede – Vrijheid – Welvaart – Veiligheid

 

La Lucas

Nijmegen