Vorige pagina

 

SANCTUARY CITIES - WELKOMSTEDEN:

'We Gaan Ze Halen' heeft een bijeenkomst georganiseerd, als gevolg op hun actie vluchtelingen te halen uit een vluchtelingenkamp in Athene Griekenland.

Locatie: Tivolie/Vredenburg Utrecht.

Hoofdonderwerp: 'Sanctuary Cities' met de betekenis:                                                                Onbevreesde Verblijfplaatsen voor Vluchtelingen:

 

Onderwerpen waren:

1. De staat van Relocatie.

2. Wat doen Symbolische acties?

3. 'Welkom steden' in Nederland?

4. Hou je door hulp te bieden, situaties in stand?

 

Op 3-maart 2019 was het zover: De Staat van Relocatie: We Gaan Ze Halen en andere oplossingen. Last but zeker not least introduceren wij graag Melissa Koutouzis:

Vanuit Berlijn werkt zij voor het @transnationalinstitute. Daar houdt zij zich o.a bezig met de potentie van steden als strategische plek voor transformatie en brengt ze hoopvolle initiatieven over de hele wereld in steden in kaart. Een waardevolle toevoeging aan de al fantastische line-up [goede doelen op een rij].

 Melissa ziet het groeiende netwerk van zogenaamde 'Fearless' [onbevreesde] en/of 'Sanctuary' Cities [welkomsteden] als mogelijke oplossing voor het creëren van meer draagvlak voor veilige en verwelkomende plekken voor vluchtelingen.

 Ook groeit het idee van inter-stedelijk beleid, afspraken die steden met elkaar kunnen maken op het moment dat landen dat niet doen. Wetgeving zit nu niet mee. Athene mag geen directe deals maken met Amsterdam voor herlocatie [verlengen verblijf – bevestigen verblijf] vluchtelingen, bv. Maar dat zou in de toekomst kunnen veranderen, als steden daar zelf meer voor gaan pleiten. Wel kunnen steden nu alvast meer gedoogbeleid toepassen, en vluchtelingen die niet via de formele weg zijn binnengekomen alsnog verwelkomen.

 We zijn enorm blij dat Melissa haar kennis met ons kwam delen en zo inzicht wil geven in een van de vele 'andere oplossingen'.

     

2019-03-03

Ruim 200 bezoekers aanwezig. En sprekers die de verschillende thema’s en de problematieken belichtten.

·        Tinkebell :symbolieke acties zijn essentieel. Zij worden soms zomaar het begin van enorme veranderingen.

·        Melissa: Sanctuary Cities: steden in de wereld besluiten in een verhardend klimaat een eigenzinnige gastvrije koers te varen voor vluchtelingen en asielzoekers.

·        Najida: Brief aan een vluchteling met pijn, kippevel, spijt en hoop. Omdat het anders moet, want zo kan het niet.

·        Bootvluchteling: Een ellendig dilemma: blijven om individueel te kunnen helpen of weggaan om het systeem niet te steunen met je hulp

·        Amnesty: Taal en denk over migratie in politiek is kapot. Jullie zijn nodig, ook met bijvoorbeeld We Gaan Ze Halen

·        Anna Alboth: besloot spontaan van Berlijn naar Syrië te gaan lopen met alle krachtige en pijnlijk-ellendige momenten van dien - civilmarch.org

 

 

 

We Gaan Ze Halen - Terugblik:

Met een bus en een karavaan aan auto's naar Athene rijden een bizar idee? Anna Alboth komt spreken over de @civilmarchforaleppo, die zij organiseerde uit frustratie over de oorlog in Syrië en de onmacht van het Westen. Op 26 December 2016 vertrokken ze uit Berlijn. 232 dagen later arriveerden ze op 14 augustus 2017 bij de Syrische grens in Libanon. Een indrukwekkende vrouw die toen we haar vroegen om te spreken op een event over relocatie, zei: 'Relocation is a key word, and I feel it more and more. I will be very happy to come to your event.' Hier legt ze iets uit over haar beweegredenen. Toen was de mars nog slechts een idee. 
https://www.bbc.com/news/world-europe-38172513

Houden alle NGO's met elkaar niet de slechte systemen in stand? Zouden zij zich niet allemaal tegelijkertijd terug moeten trekken zodat de zorg weer terugkomt bij hen die verantwoordelijk zijn? Enorm lastige dilemma's waar hulpverleners in de kampen mee worden geconfronteerd. De vluchtelingen helpen die in nood zijn, die medische zorg nodig hebben of een plek zoeken om te slapen is de eerste prioriteit. Protesteren tegen de slechte condities durven ze vaak niet of nauwelijks vanwege het risico het kamp uitgezet te worden. En wie helpt de vluchtelingen dan? Dokter Marieke en psycholoog Yonda hebben beiden al vier keer met @stichtingbootvluchteling in kamp Moria gewerkt. Op zondag 3 maart delen zij hun ervaringen en overwegingen rondom dat dilemma tussen helpen en protesteren. Mis het niet en reserveer nog dit weekend jouw ticket! (Link in bio)

Herplaatsing van asielzoekers in Europa: hoe werkt dat?