vorige pagina

Tentoonstelling: Onderdrukking & Bevrijding

IN Huis van Compassie Groenestraat 170 Nijmegen.

Het openingsverhaal van de tentoonstelling op 8 mei 2017 in het Huis van Compassie: gaat over Gisteren, Vandaag en Morgen.

De wereld van morgen, is gisteren al begonnen, en ‘vandaag’ kunnen wij de wereld van ‘morgen’ nog de goede kant opsturen! Als wij dat willen! Wat hier bedoeld wordt is, dat; ‘vandaag’ in de voorbije eeuwen al is begonnen … En vanaf vandaag begint toekomst, die door ons ‘vandaag en morgen’ wordt voorbereid. En ‘vandaag’ is dus op weg zijn naar morgen, naar toekomst.

In die voorbije eeuwen heeft de evolutie snel voortgang geboekt, in de zin van vele industriële en technische ontwikkelingen. De wereld van gisteren zijn wij, de ouderen van vandaag, de volwassenen van nu. De wereld van morgen zijn de jongeren van vandaag, zij, ‘worden’ de ouderen van de toekomst. Zo zal het altijd zijn, het is een wet van komen en gaan. De betekenis van dit gestelde is, dat de ouderen van vandaag mede verantwoordelijk zijn, hoe het ‘vandaag’ in de wereld aan toe gaat, en dat de jongeren van vandaag verantwoordelijk worden, voor de wereld van ‘morgen’.

De tentoonstelling; Onderdrukking en Bevrijding, kunnen wij als voorbeeld nemen, om te zien hoe het er in het verleden aan toeging, en tegelijk beseffen hoe het er in het heden aan toegaat. In het nazi-tijdperk, maakten miljoenen volwassen Duitsers de fout om met de nazi-terreur mee te doen. Maar veel jonge Duitsers deden dat niet, zie de tentoonstelling waarin wij ons bevinden. Maar zij moesten wel door hun moedig gedrag, hun christelijke levenshouding, dit met de dood bekopen.

De wereld van morgen, is vandaag al aan het beginnen. En ‘vandaag’ kunnen wij die wereld van ‘morgen’ nog de goede kant opsturen! Abraham Joshua Herschel, een Amerikaanse rabbijn van Poolse komaf, schrijft; De mens moet leren, dat de zin van het leven bestaat uit voorbeeld te zijn. De mensheid zou moeten beseffen dat de ene helft van haar zich ‘schuldig’ maakt, en dat de andere heft zich ‘verdienstelijk’ maakt in de wereld van haar bestaan.

Dat betekent dat een enkele goede daad, of een tekortkoming, de weegschaal kan doen overhellen naar het goed of naar het kwaad.

Ieder mens, ook u en ik, maken hier ten alle tijde deel van uit, en werken mee aan vernietiging of aan opbouw.

 

Terug naar onze tijd!

De volwassenen van nu, waren de jongeren van gisteren. De jongeren van vandaag, zijn de volwassenen van morgen, zo zal het altijd zijn, altijd gaan.

De wereld van morgen, is gisteren al begonnen, en heeft voortgang in vandaag. Dan is het juist en goed, dat we in het polariteitenveld van vandaag, in de tegenwoordige tijd, het ‘spanningsveld’ tussen goed en kwaad onder de aandacht houden.

Vrede moet je doen, Vrede maak je samen.

Toekomst is ‘vandaag’ daarom niet alleen een zaak voor jonge mensen. Maar een verantwoordelijkheid, voor de ‘‘jongeren en de ouderen”. De ‘ouderen’ van vandaag zullen moeten bekennen, dat ze gisteren tekortgeschoten zijn. Samen met de ‘jongeren’ van vandaag, kunnen zowel de ouderen en de jongeren, ‘samen’ toekomst maken, die morgen gestalte krijgt. Door ‘samen’ onze samenleving te vernieuwen. Die jonge Duitsers van toen, hebben ‘vandaag’ jonge mensen nog een boodschap mee te geven, lees daarom hun verhaal, in het Nederlands vertaald!

Jongeren ėn Ouderen, zullen hun verantwoordelijkheid moeten nemen, door ‘vandaag’ stelling te nemen, tegen de vele destructieve elementen, die onze hedendaagse samenlevingen opnieuw bedreigen.

De tentoonstelling is nog te bezichtigen, hier op mijn website. Gun jezelf de tijd en laat de beelden en de teksten tot je doordringen, opdat je er ‘wijzer’ van wordt …

Het zij gezegd …