12. Dorpskerk in Ellecom.

 

Geschiedenis van de dorpskerk te Ellecom:

De Hervormde kerk (de friedhof 6), oorspronkelijk gewijd aan St Nicolaas, is een èènbeukige kerk met driezijdig gesloten koor en een toren van drie geledingen met ingesnoerde naaldspits. De romaanse tufstenen toren verscheen in de 12de eeuw en heeft alleen bij de tweede geleding spaarvelden en rondboogfriezen. In de toren hangt een door Hemony gegoten klok (1664). Van de in 1359 gebouwde kerk werd het koor in begin 16de eeuw herbouwd in laat gotische vormen.

Op kosten van C.A.F. graaf Bentinck verving men in 1859 het schip door een breder, neogotisch schip met het karakter van een zaalkerk. Verder werd het koor onderkelderd om dienst te gaan doen als grafkapel. Hier bevinden zich grafkisten van de families van Reede en Bentinck, eigenaars van kasteel Middachten.

Na de ernstige oorlogschade in 1945 is de kerk in 1949 gerestaureerd.

Het schip wordt gedekt met netgewelven op kolonetten met kraagstenen voorzien van wapens. Tot de inventaris behoren een fragment van een midden 16de eeuwse grafzerk, enkele 18de en 19de eeuwse rouwborden - waaronder dat van Reynard baron van Reede tot Ginckel (1747), uitgevoerd in Lodewijk XIV-stijl, een preekstoel(circa1860), en een orgelkast uit 1874.

Op het kerkhof staat een grafkruis uit 1575 voor Herman Holtman en Geertje Oering.

 

Bron: Monumenten in Nederland. Jaar 2002

Uitgever: Rijksdienst voor monumentenzorg -Zeist / Waanders-Zwolle

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Een dorpsgeschiedenis: "Strijd met de kasteelheer"