vorige pagina

 

 

ONTMOETING IN STILTE

 

            

Stilte momenten in het Kasteelklooster Bronckhorst te Velp.

 

Waarom dit stilte moment?  

 

Zelf zie ik het in het kort geschetst als: ‘omzien naar elkaar in stilte en ontmoeting’. En stel me voor dat er een ruimte beschikbaar is, waar we mensen uitnodigen op een ochtend of middag, om ‘stilte als bezinning’ te beleven, door in een kring plaats te nemen. Maar toch anders dan we in kloosters e.d. gewend zijn. Niet op een religieuze of zen boeddhistische wijze, maar een stilte meditatie voor ontmoeting! Mensen komen binnen en groeten elkaar door een handdruk of schouderklopje, of een moment tijd nemen om elkaar aan te zien zonder elkaar aan te spreken. En vervolgens richten we ons in stilte op een centraal midden, dat een vlam, een beeld of een tekst kan zijn, dat symbool staat voor liefde, ontvankelijkheid en betrokkenheid op elkaar, tegelijkertijd blijven we bewust van de aanwezigheid van de ander in een ontspannen sfeer.

 Het zou in het zaaltje naast de centrale ingang kunnen plaatsvinden. Waar een aantal stoelen in een kring geplaats kunnen worden, waarop mensen een 20 of 30 minuten in rust en stilte van elkaar bewust willen zijn, met de intentie de bron in ons bestaan met elkaar te delen, dat we allemaal als levens of liefdesenergie ervaren, en dat ik wil aanduiden als ‘liefdes-intensiteit’.

 * Zitten voor innerlijke rust, in nabijheid van anderen, daar ‘liefdesintensiteit’ ervaren in jezelf en in de mensen om je heen. Stilte moment dat ons aanzet de ander te ontmoeten ‘zonder woorden’ wel door een blik of gebaar, elkaar ontmoeten in mededogen, waarachtigheid, respect voor het anders zijn en vanuit een ‘natuurlijke’ menselijke verbondenheid, ons richten op een beeltenis, gedicht of een kort pakkend tekstverhaal [geen gebeden).

* Bij elkaar komen om vertrouwen in de ander te ervaren, zonder met elkaar in gesprek te zijn.

 Het voordeel van deze wijze van ontmoeting is, dat je elkaar op een spirituele wijze kan ontmoeten, waarin de taalbarrière en elkaar eventueel mis verstaan dan geen probleem is. Het begrip ‘liefdes-intensiteit’ of de kunst van liefde beleven in het publieke domein, heb ik proberen te duiden in het document:

[‘Liefdesintensiteit’ is pure levenskracht] 2019-07-13 Nijmegen.

 Anthoon Lucas Budel

Van t Hofplantsoen 39

te Nijmegen

a.budel1@chello.nl

06-48391146