vorige pagina

OVER ONZE REGERING:

Te veel kemphanen in een hok geeft altijd ruzie.

Het ontstaan van splinterpartijen is geen goede zaak. Te veel volkspartijen in onze parlementaire democratie, doet die democratie geen goed.

 Dan hoor je mensen zeggen:

Er is geen vertrouwen meer in de politiek. Burgers zijn niet geïnteresseerd, want ze kunnen door de bomen het bos niet meer zien. En men zegt; naar ons wordt toch niet geluisterd, dus wat maakt het uit. En zie je wel, de overheid is niet te vertrouwen.

Maar wie bepaalt de machtsverhoudingen in het politieke spektakel? Ja, juist de burger, het volk, de man en de vrouw in de straat, bepalen de machtsverhoudingen in de volksvertegenwoordiging. De overheid, de regering (parlement) bestaat uit ‘volksvertegenwoordigers’, zij worden gekozen door miljoenen stemgerechtigden van ons land.

De mensen van een land als Nederland bepalen door hun stemgedrag, de politieke machtsverhoudingen in de ‘regering’ het landsbestuur. Zij, de burgers, kiezen de uitvoerende macht, en daarmee bepalen zij of er wel of geen bestuurlijk machtsevenwicht ontstaat.

Daardoor zijn ‘zij’, de burgers, medeverantwoordelijk te stellen, waardoor en hoe 'hun' volksvertegenwoordigers elkaar in de haren vliegen. Hoe vaker er een splitsing ontstaat binnen een gekozen volkspartij, hoe vaker het gekrakeel en des te meer is er verschil van mening over de uitvoering van genomen besluiten.

 

Hoe zo geen vertrouwen meer in de politiek of regering?

Ga als burger eens na over hoe jij, door je stemgedrag een bijdrage levert aan de onoverzichtelijkheid van ‘doelstellingen’ van partijen, en de politieke verhoudingen. Elke nieuwe scheuring vanuit een bestaande partij, draagt bij aan de onoverzichtelijkheid van beloofde besluitvorming en uitvoering van wetten. Waardoor afspraken en regels weer opnieuw ter discussie staan. Die door nieuwe beloften, in een nieuwe partij, weer opnieuw waargemaakt moeten worden.

Wie heeft het voor het zeggen in deze wereld?

Ga naar: Zij die het voor het zeggen hebben.